Hvorfor behandle

Der kan være flere gode grunde til at få sin hest behandlet.
Det er både rar forkælelse til hesten, men kan også forebygge skader, bedre ridningen osv.
Du får en sund hest og en glad hest.
Det er vigtigt at forstå sin hest. Man kan selv være opmærksom på sin hest og læse dens tegn når den prøver at fortælle os noget.

Det er også til gavn for rytteren. Det kan være i forbindelse med nogle problematikker du oplever i rideundervisningen.
Kender du fx nogle af disse ting:
“Min hest snubler under ridning”
“Den vil ikke springe an i galop”
“Den hænger på den ene tøjle”
“Min hest stopper foran springene”
Ridemæssigt er der mange ting vi skal være opmærksomme på. Ovenfor er nævnt få ting. Det kan også være man har svært ved at lave schenkelvigninger, versader, traversader, overgange til skridt/trav/galop. Hvis hesten har svært ved at træde ind under sig selv kan der også være nogle muskel eller ledproblematikker der forhindre den i det. Det kan også være hesten stejler, bukker eller viser anden uhensigtsmæssig adfærd. Pisken med halen er også et tegn fra hesten.

I stalden kan man også opleve ting der indikerer hesten kunne have gavn af behandling

“Min hest bider når jeg strigler”
“Min hest sparker når jeg strigler”
“Min hest kan ikke lide at få spændt gjord”
En sadel der passer dårligt kan give problemer og hesten fortæller os det. Det kan fx ligge ører når den ser sadlen, bide når man spænder gjorden, står uroligt under opsadling. Man skal også være opmærksom på hvordan hesten ser ud. Er halen klemt helt ind mellem bagbenene eller står den meget højt. Har den skæv haleføring. Hænger hesten i ryggen, står den enten meget ind under sig selv, bredt eller helt udstrakt. har den karpelænd, str den spidst i ryggen Virker hesten uoplagt og træt, eller er den altid sur. Det kan også være den går meget langsomt og forsigtigt eller ikke vil bakke.

Smeden kan  også være en god partner til at opdage hestens problemer:

“Den kan ikke lide at få smed”
“Den står uroligt”
Det kan også være at smeden ikke kan få hoven op på plinten. Eller ikke kan løfte ben når smeden er der eller du selv renser hove.
Det kan også være svært får hesten at få benet frem eller tilbage når smeden arbejder.

I forbindelse med genoptræning af hesten. Det kan være efter en gaffelbåndsskade, periode med boksro, spat, kodeledsforvridning, efter operation.

Årsager:
Der kan være mange forskellige årsager til hesten har muskulære spændinger eller låsninger i led, som fx bækkenet.
Den kan være den er faldet på folden, lagt fast i boksen, stødt ind i låge eller andet, været oppe at slås, skredet under ridningen, snublet, stoppet hårdt foran at spring, væltet inde i et spring, haft en skade, har spat osv. osv.
Rytteren er selvfølgelig også vigtigt. “skæv rytter: skæv hest”. Rytteren har stor påvirkning på hesten, du kan fx sidde skævt, have en skævhed selv i kroppen, hænge mere i den ene tøjle end den anden, bare det at vi er højre eller venstre håndet gør at vi påvirker hesten uens, dårlig balance på hesten går også at den skal kompensere, sadlen skal også passe til både hest og rytter, placering af sadlen.