Bindevæv – Balancering af rytterens for og bagside

Bindevævet eller fascia er kort sagt det væv der binder kroppen sammen. Flere lange stykker væv der omslutter muskler, knogler, organer mm. Vi Har bl.a. en bindevævskæde på forsiden af vores krop og en på bagsiden. Det samme har hesten, en der følger overlinjen og helt ned bagerst på bagbenet og en der følger underlinjen.

Hvis disse kæder ikke er i balance, resulterer det i enten en for kort bagside og for lang forside eller omvendt en for lang bagside og for kort forside.

En rytter der sidder med et for stort svaj i lænden vil typisk have en for kort bagside, dette vil også påvirke hestens linjer og den vil typisk også have en overlinje der er for kort og stram under ridning. Dermed har hesten ikke de samme muligheder for at bruge ryggen korrekt under ridningen.

Modsat vil en rytter med en for kort forside/frontlinje typisk sidde og runde for meget i ryggen, falde forover og have skulderene fremme. Her vil en af kompensationsstrategierne for hesten også være at runde ryggen, dermed mindsker den bevægeligheden og brugen af ryggen og vil typisk også falde lidt på forparten, blive tung i hånden og have svært ved at arbejde bagfra.

Det man som rytter kan gøre for at hjælpe sig selv og hesten er at lære hvordan man aktiverer linjerne både samlet og hver for sig. Når man kender linjerne og ved hvordan man skal balancerer dem og kender den neutrale stilling bliver det meget nemmere at opretholde den. Kroppen skal hele tiden sidde og justerer aktiviteten af disse linjer/kæder alt efter hvordan hesten arbejder og bruger sin krop under os.

Du kan aktiverer din ryglinje ved at skubbe på bagsvidslen som vist på billede 1. Man kan have en tendens til at ville spænde i frontlinjen først, det er det man skal arbejde med ikke at gøre, så vi lærer at aktivere vores ryglinje.

Du kan modsat aktivere din frontlinje ved at trække i bagsvidslen. Arbejd med begge linjer så du bliver stærk i og bevidst om hvordan du bruger dem.

Udgivet i Ikke-kategoriseret.